Download PDF Now

Alphabet test in reasoning tricks pdf

0

Alphabet test in Reasoning Tricks PDF

Hello Friends,

RRB JE, SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC  Exams are started after a few months. In those exams, almost Questions are coming from Reasoning. so Reasoning is important in all exams. Common questions are placed in Reasoning Tricks PDF, which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

This post is dedicated to downloading our PDFEXAM for free PDFs, which are the latest exam pattern based general science pdf for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc Alphabet test pdf in Hindi,  it helps in performing your all-rounder performance in the exam.

Free Download Now:  Alphabet test in Reasoning Tricks PDF for Banking, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

Alphabet test in Reasoning Tricks PDF, Reasoning tricks in Hindi, reasoning tricks in Hindi pdf free download, reasoning tricks in Hindi pdf, Reasoning book pdf in Hindi, Reasoning pdf in Hindi. In “ Alphabet test pdf in Hindi” is providing you the Reasoning with detailed information. Where you can easily get the logic of the questions. reasoning  Plays an important role in the reasoning Section. Alphabet test pdf in Hindi is Providing free to download.

Importance of Reasoning:

Every exam you will get at least 5 questions from Reasoning tricks in Hindi, So candidates must focus on and download this Alphabet test pdf in hindi, to get important questions with the best solutions. We have put all Previous Year Questions of reasoning that are Asked in various Govt & Private Examination

Alphabet test pdf in hindi covered thoroughly under the guidance of subject experts. this Reasoning tricks in Hindi,  mainly targeting RRB JE 2019, RRB NTPC, SSC CGL 2019 & SSC CHSL 2019.

 Alphabet test pdf in Hindi pdf के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

Topics Are Covered in Reasoning tricks in Hindi:

  1. Alphabet test 
  2. Puzzles and Seating Arrangement:
  3. Syllogism:
  4. Data Sufficiency:
  5. Coding-decoding:
  6. Blood Relation:
  7. Order and Ranking:
  8. Alpha Numeric Symbol Series:

About Alphabet test  PDF: Alphabet test Hindi pdf is a variety of  including  history, geography, polity, world history .

Reasoning includes all topics of Alphabet test ,Syllogism, Data Sufficiency, Coding-decoding etc.

Reasoning tricks in Hindi

Click here to Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download

Most Important Questions Answer

1. जैसे किसी गाय के लिए बछड़ा है, वैसे ही किसी बकरी के लिए है ?

(A) बछेड़ा
(B) पिल्ला
(C) छौना
(D) मेमना

Ans: A

2. ‘मछली’ जैसे जल से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘चिड़िया’ किससे सम्बन्धित है ?

(A) आकाश
(B) वायु
(C) जल
(D) भोजन

Ans: A

3. ‘जहाज’ जैसे ‘कप्तान’ से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘अखबार’ किससे सम्बन्धित है ?

(A) प्रकाशक
(B) सम्पादक
(C) मुद्रक
(D) पाठक

Ans: B

4. मोची : चमड़ा : : दर्जी : ?

(A) बजाज
(B) कमीज
(C) धागा
(D) कपड़ा

Ans: D

5. भेड़ : मटन : : हिरन : ?

(A) मीट
(B) वील
(C) फ्लेश
(D) वेनिजन

Ans: D

6. पोशाक : दर्जी : : ? : बढ़ई

  • (A) चमड़ा
  • (B) लकड़ी
  • (C) फर्नीचर
  • (D) कपड़ा
  • Ans: C

7. पुस्तक : शेल्फ : : कपड़े :

  • (A) कबर्ड
  • (B) वॉर्डराब
  • (C) ब्युरो
  • (D) हैंगर
  • Ans: A

8. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) पत्र
  • (B) स्पीड पोस्ट
  • (C) एस एम एस
  • (D) मनी ऑर्डर

Ans: C

9. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) वर्ग फीट
  • (B) वर्गमूल
  • (C) वर्ग इंच
  • (D) वर्ग मीटर

Ans: B

10. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) नाक
  • (B) होंठ
  • (C) गला
  • (D) आँखे

Ans: C

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdfexam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdfexam) and our Facebook Group. Please share, Comment and like it Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

 

Download Free Study Material PDFEXAM

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Recommended
General knowledge Books PDF In Hindi Free Download  Upcoming GOVT.  Vacancies FROM  Railway , SSC, BANK , UPSC , ETC . THESE Exam are started…
error: Content is protected !!