[2019] Current Affairs in Hindi | सामान्य ज्ञान एवं कर्रेंट अफेयर्स

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Current Affairs in Hindi

Hello Friends,

RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL , RRB NTPC Exams are started after a few months. In those exams, almost 4-5 Questions are coming from Current Affairs .so Current Affairs is important in all exams. Common questions are placed in Current Affairs PDF, which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

This post is dedicated to downloading our PDFEXAM for free PDFs, which are the latest exam pattern based general science pdf for RRB JE, SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. Current Affairs in Hindi it helps in performing your all-rounder performance in the exam.

Current affairs PDF Download in Hindi: Current Affairs in Hindi for Banking, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

Current affairs PDF Download in Hindi, Current Affair in Hindi, Current Affairs Pdf, General Knowledge,GS Practice Set in Hindi. In  “Current Affairs PDF” is providing you the Current Affairs with detailed solution & Short Tricks. Where you can easily get the logic of the questions. General Knowledge,Current Affairs Plays an important role in GK, GA, GS Section. Current Affairs hindi Pdf is Providing free to download.

Importance of Current Affairs:

Every exam you will get at least 5 questions from Current Affairs in Hindi. So candidates must focus on Current Affairs and download this Current Affairs pdf to get important questions with the best solutions. We have put all Previous Year Questions of Current Affairs that are Asked in various Govt & Private Exam.

Current Affairs  Pdf covered thoroughly under the guidance of subject experts. This Current Affairs in hindi Pdf mainly targeting RRB JE 2019, RRB NTPC, SSC CGL 2019 & SSC CHSL 2019.[/vc_column_text][vc_column_text]Current Affairs pdf के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1558527295554{background-color: #81d742 !important;border-radius: 1px !important;}”]Topics Are Covered in Current Affairs PDF:

  1. GST 
  2. IMF and India
  3. Two sides of aadhar
  4. BRICKS

[/vc_column_text][vc_column_text]About Current Affairs PDF: Current affairs  hindi pdf is a variety of  including current topics which are recently happens in india

gst ,imf and india ,forest and india ,bricks

[/vc_column_text][vc_column_text]

SSC, UPSC, RAILWAY Exam-2019 | Current Affairs in Hindi

Click here to Download >>

[/vc_column_text][vc_column_text]

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Current affairs  Most Important Questions Answer” font_container=”tag:h4|text_align:left|color:%23ffffff” css=”.vc_custom_1558524164056{background-color: #1e73be !important;}”][vc_column_text]

1. 2022 में 39वें राष्ट्रीय खेलों का शुभंकर किसे चुना गया है?

(A) क्लाउडेड लेपर्ड
(B) पी. चिदंबरम
(C) नानक सिंह
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer: A

2. निम्न में से किस देश में चक्रवती तूफान ‘उस्मान’ ने हाल ही में सबसे अधिक तबाही मचाई है ?

(A) इंडोनेशिया
(B) फिलीपींस
(C) चीन
(D) मंगोलिया

Answer:B

3. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद की हाल ही में अस्थाई सदस्यता ग्रहण की है ?

(A) पाकिस्तान
(B) इंडोनेशिया
(C) कजाकिस्तान
(D) दक्षिण अफ्रीका

Answer: D

4. रमाकांत आचेरकर जिनका हाल ही में निधन हो गया, संबंधित है ?

(A) खेल कूद से
(B) समाज सेवा से
(C) फिल्म उद्योग से
(D) संगीत वादन से

Answer: A

5. स्टेटर पोल व रोटर पोल के मध्य बनता है ?

(A) कोसाइन कोण
(B) फेज कोण
(C) रीटा डेन्शन कोण
(D) उपर्युक्त सभी

Answer: C

6. निम्न में से किस देश ने हाल ही में वेहद विनाशकारी बम ‘एच-6 के बम बे’ का निर्माण किया ?

(A) उत्तर कोरिया
(B) दक्षिण कोरिया
(C) रूस
(D) चीन

Answer: D

7. अमेरिका के निम्न में से किस देश के साथ सिमा विवाद हाल के दिनों में चर्चा में आ रहा है ?

(A) कनाडा
(B) मेक्सिको
(C) वेनेजुएला
(D) क्यूबा

8. विश्व बैंक के अध्यक्ष जिन्होंने हाल ही में अपने पद से इस्तीफा देने की घोषणा की है ?

(A) जिम यंग किंग
(B) क्रिस्टेलिना जार्जिव
(C) एर्ना सोलवर्ग
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

9. भारतीय रिजर्व बैंक ने भुगतानों के डिजिटलीकरण को प्रोत्साहित करने के लिए एक उच्च-स्तरीय समिति का गठन किया है, इस समिति का अध्यक्ष है ?

(A) एचआर खान
(B) नंदन नीलेकणी
(C) विमल जलान
(D) श्रीमती अरुणा शर्मा

Answer: A

10. हाल के दिनों में चर्चा में रहे यलो वेस्ट आंदोलन का संबंध निम्न में से किस देश से है ?

(A) फ़्रांस
(B) यूनाइटेड अरब अमीरात
(C) कतर
(D) तुर्की

Answer: B

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdfexam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdfexam) and our Facebook Group. Please share, Comment and like it Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.