General knowledge pdf

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

General knowledge pdf

Hello Friends,

RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC  Exams are started after a few months. In those exams, almost 4-5 Questions are coming from General Studies.so General Studies is important in all exams. Common questions are placed in General Studies Question PDF, which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

This post is dedicated to downloading our PDFEXAM for free PDFs, which are the latest exam pattern based general science pdf for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. General Studies Questions in Hindi it helps in performing your all-rounder performance in the exam.

Free Download Now: General Studies Question Pdf for Banking, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

General studies Pdf, General knowledge pdf in Hindi, General knowledge pdf, General Knowledge, GS Practice Set in Hindi. In  “General Studies Questions PDF” is providing you the General Studies with detailed . Where you can easily get the logic of the questions. General Knowledge, General Studies Plays an important role in GK, GA, GS Section. General Studies Questions in Hindi Pdf is Providing free to download.

Importance of General Studies:

Every exam you will get at least 5 questions from General Studies Hindi Pdf. So candidates must focus on and download this General Studies pdf to get important questions with the best solutions. We have put all Previous Year Questions of General Studies that are Asked in various Govt & Private Exam.

General Studies  Pdf covered thoroughly under the guidance of subject experts. this general Studies Questions in Hindi mainly targeting RRB JE 2019, RRB NTPC, SSC CGL 2019 & SSC CHSL 2019.[/vc_column_text][vc_column_text]General Studies pdf के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1558527295554{background-color: #81d742 !important;border-radius: 1px !important;}”]Topics Are Covered in General studies PDF:

  1. Current events of national and international importance
  2. History of India and Indian National Movement
  3. Indian and World Geography
  4. Indian Polity and Governance
  5. Economic and Social Development
  6. General issues on Environmental ecology, Bio-diversity and Climate Change ( Covers only general awareness of the issues, no subject specialization required)
  7. General Science

[/vc_column_text][vc_column_text]About General Studies PDF: General Studies Hindi pdf is a variety of  including  history, geography, polity, world history .

General Studies  includes all subjects of history,geography ,polity,general awareness, gst ,imf and india ,forest and india ,bricks

[/vc_column_text][vc_column_text]

General Studies Questions in Hindi

Click here to Download

[/vc_column_text][vc_column_text]

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”General Science Most Important Questions Answer” font_container=”tag:h4|text_align:left|color:%23ffffff” css=”.vc_custom_1558524164056{background-color: #1e73be !important;}”][vc_column_text]

1.निम्नलिखित में से किसने सबसे पहले यूरोप को भारत से अवगत कराया था?

A. सिकंदर (अलेक्जेंडर)

B. अरब

C. ग्रीक

D. ईरानी

Ans: A

2. सिकंदर के आक्रमण के दौरान पश्चिमोत्तर भारत कितने राज्यों में विभाजित था?

A. 26

B. 27

C. 28

D. 29

Ans: C

3. विक्रम संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 47 ईसा पूर्व

B. 50 ईसा पूर्व

C. 55 ईसा पूर्व

D. 57 ईसा पूर्व

Ans: D

4. गुप्त संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 78 ई

B. 320 ई

C. 398 ई

D. 400 ई

Ans: B

5. जोधपुर की स्थापना एक राजपूत ______ने 1459 में की थी

A. राव जोधा

B. जोधा बाई

C. मान सिंह

D. राणा प्रताप

Ans: A

6. मैंगनीज के उत्पादन में भारत का दूसरा स्थान है, प्रथम देश कौन सा है ?

(A) फ्रांस
(B) रुसी संघ
(C) कनाडा
(D) संयुक्त राज्य अमेरिका

Ans: B

7. निम्नांकित में से कौन देश कोयले का सबसे बड़ा उत्पादक है ?

(A) ब्राजील
(B) भारत
(C) अमेरिका
(D) चीन\

Ans:C

8. इनमें किसको जापान का मैनचेस्टर कहा जाता है ?

(A) ओसाका
(B) टोकियो
(C) नागासाकी
(D) याकोहामा

Ans: A

9. भारत के स्वतंत्रता संघर्ष के दौरान ‘Deccan Educational Society’ नामक संस्था की स्थापना किसने की थी ?

(A) जवाहरलाल नेहरू
(B) रवीन्द्र नाथ टैगोर
(C) बाल गंगाधर तिलक
(D) व्योमेश चन्‍द्र बनर्जी

Ans: C

10. 1857 के गदर के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था ?

(A) लॉर्ड केनिंग
(B) नील आर्मस्ट्रांग
(C) जॉन मथाई
(D) अन्य

Ans: A

 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdfexam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdfexam) and our Facebook Group. Please share, Comment and like it Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.