History of Modern India Notes in Hindi PDF

History of Modern India

Today we Share History of Modern India Notes in Hindi. This Modern History Notes PDF make Important Roll For SSC, UPSC, Bank, Railway Exams. Modern Indian History Notes and General Knowledge Objective Questions in Hindi PDF Download is Easy to Learn and Questions are Important for exam preparations. Objective Indian History Questions PDF in Hindi Download is using to learn GK Questions Answers. 

History of Modern India in Hindi PDF Free Download Now: History Important Notes in Hindi PDF for, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

History of Modern India PDF in Hindi, Ghatna Chakra Medieval History Pdf in Hindi (मध्यकालीन भारत प्रश्नोत्तरी ),Indian History in Hindi Ncert Notes. General Knowledge Notes In Hindi PDF / GK Tricks यहाँ आपको Free में Provide की जा रही है!

History of Modern India Notes in Hindi PDF के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

History of Modern India GK 

  • The first Indian Railway Line was laid in 1853 from Bombay to thane and Second from Calcutta to Ranigunj
  • Post Office Act was passed in 1854 and Postal stamp was issued for the first time
  • The Governor General of India in 1855 is Lord Canning
  • Hindu Marriage Act was passed in 1856
  • The revolt of 1857 or Sepoy Mutiny or considered the first war of Independence took place in 1857.
  • Important Persons of the revolt of 1857 are:
  • – Bahadur Shah Zafar — the last Mughal emperor of India
  • – Jhansi Lakshmi Bai — Died in 1958 fighting against the British
  • – Nana Saheb — escaped to Nepal
  • – Kunwar Singh
  • – Nawab Wajib Ali Shah
  • Foundation of Calcutta, Bombay and Madras Universities took place in 1857
  • Indian Council Act was passed in 1858
  • Indigo Revolt – 1859 -60 is a peasant movement based in Bengal
  1. [Quality PDF*] 2000+ Objective GK in Hindi PDF Download
  2. Rajasthan GK In Hindi PDF
  3. Bharat Ka Itihas In Hindi PDF
  4. Modern History OF India PDF In Hindi

Indian History Full Notes PDF: Download Notes PDF

  1. Indian History In Hindi PDF For SSC
  2. lucent General Knowledge Book PDF
  3. {**भारत का प्राचीन इतिहास *} Indian Ancient History
  4. Indian and world Geography PDF Free Download
  5. Rivers of India in Hindi | भारत की प्रमुख नदिया
  6. {**भारतीय इतिहास नोट्स *} History of India in Hindi Book



History of Modern India

 


 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

महत्वपूर्ण जानकारी:  Biology Notes Common Diseases From Bacteria

History PDF Download Here

Download PDF >>

Download PDF>>


500+ History Questions

यह भी देखे:

  1. Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक
  2. वर्ष 2018-19 में चर्चा में रही नवीनतम पुस्तके एवं उनके लेखक | Most Popular Books And Their Authors
  3. World History (विश्व का इतिहास अति लघुतरीय प्रश्न उत्तर) Important Questions In Hindi PDF
  4. Important Computer Short Questions In Hindi PDF
  5. सामन्य ज्ञान के अति महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

 


1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?

(a) 25 अगस्त 1950

(b) 26 अगस्त 1947

(c) 26 जनवरी 1950

(d) 26 जनवरी 1948

ANS: (C)

 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?

(a) अलेक्जैंडर कनिंघम

(b) विलियम जोन्स

(c) जेम्स बगेंस

(d) एन.पी.चक्रवर्ती

ANS: (A)

Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-

(A) संस्थाध्यक्ष

(B) लावानाध्यक्ष

(C) शुल्काध्यक्ष

(D) पौतवाध्यक्ष

ANS: (D)

 Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था——

(A) 273-232 ई.पू.

(B) 273-242 ई.पू.

(C) 273-222 ई.पू.

(D) इनमें से कोई नहीं

ANS: (A)

 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?

A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट

B. बेबी क्राइस्ट

C. बिफोर क्राइस्ट

D. बिफोर सेंचुरी

Ans: C

 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 78 ई

B. 80 ई

C. 30 ई

D. 639 ई

Ans: A

 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?

A. एन सी केलकर

B. विठ्ठलभाई पटेल

C. मदन मोहन मालवीय

D. लाला लाजपत राय

Ans: B

 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?

A.. पृथ्वीराज

B. पोरस

C. सिकंदर

D. मुहम्मद बिन तुगलक

Ans: D

 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?

A. 1540

B. 1550

C. 1563

D. 1572

Ans: C

 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?

A. 1958

B. 1931

C. 1915

D. 1896

Ans: B

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdfexam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdfexam) and our Facebook Group. Please share, Comment and like it Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

 

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- History of Modern India, Download History Notes in Hindi, Modern indian History Notes, Modern History PDF, Complete History Notes in Hindi

1 Comment
  1. Pawan kumar says

    Great work sir

Leave A Reply

Your email address will not be published.