Important Science & Technology Questions in Hindi PDF

Important Science & Technology Questions in Hindi PDF

हेलो दोस्तों,

This Important Science & Technology Questions in Hindi PDF Make Important Roll For SSC, UPSC, Bank, Railway Exams.Current Science & Technology in Hindi PDF Make important roll for all Fresher students and also for last time exam preparation.

Important Science & Technology Questions in Hindi PDFImportant Science & Technology Notes in Hindi for, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

Important Science & Technology Questions in Hindi PDFGS in Hindi (Ghatna Chakra), Ghatna Chakra PDF in Hindi, GK Tricks in Hindi, GK in Hindi, GK Notes in hindi, GK PDF in Hindi, भारत का भूगोल , Indian Constitution in Hindi PDF, General Knowledge Notes In Hindi PDF / GK Tricks यहाँ आपको Free में Provide की जा रही है!

Important Science & Technology Questions in Hindi PDF  की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

महत्वपूर्ण जानकारी: Indian States Capitals and Chief Ministers and Governors GK in Hindi

जरुर पढ़े: Current News, Latest Jobs, Success Story, After 10+2, Career Growth All Update In One PDF In Hindi

 Important Science & Technology Questions in Hindi PDF

महत्वपूर्ण जानकारी: Current GK PDF In Hindi Important For All Competitive Exams

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

Download>>>


1 . गर्मी के दिनों के दौरान मिट्टी के बर्तनों में रखा पानी ठंडा हो जाता है, निम्नलिखित प्रक्रिया के कारण?

(A). विसरण

(B). परासरण

(C). आस्मोसिस

(D). वाष्पीकरण

 (D). वाष्पीकरण

 

2 . पानी में डुबोई एक छड़ी किस संव्रती के कारण मुड़ी हुई प्रतीत होती है?

(A). प्रकाश का परावर्तन

(B). प्रकाश का विवर्तन

(C). प्रकाश का अपरवर्तन

(D). प्रकाश का प्रकिरण

(C). प्रकाश का अपरवर्तन

 

3 . वायु शक्ति (विंड पावर) में ऊर्जा का कौन-सा रूप विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित होता है?

(A). गतिज ऊर्जा

(B). स्थितिज ऊर्जा

(C). सौर ऊर्जा

(D). विकिरण ऊर्जा

 (A). गतिज ऊर्जा

 

4 . निम्न में से एनीमोमीटर का उपयोग क्या मापने में किया जाता है?

(A). पवन का वेग

(B). समुद्र की गहराई

(C). विद्युत धारा की माप

(D). वायुमंडलीय दाब की माप

 (A). पवन का वेग

5 . निम्नलिखित में से कौन हाइड्रोजन का समस्थानिक नहीं है?

(A). प्रोटियम

(B). ड्यूटीरियम

(C). ट्राइटियम

(D). ओजोन

(D). ओजोन

6 . सूर्योदय और सूर्यास्त के समय आसमान में लाल रंग किसके कारण होता है?

(A). विवर्तन

(B). अपरवर्तन

(C). प्रकीर्णन

(D). व्यक्तीकरण

(C). प्रकीर्णन 

7 . न्यूक्लियस के बार डीएनए निम्नलिखित में से कहां से प्राप्त होता है?

(A). गॉल्जीकाय

(B). माइटोकॉन्ड्रिया

(C). राइबोसोम

(D). इनमें से कोई नहीं

(B). माइटोकॉन्ड्रिया 

8 . तरण ताल वास्तविक गहराई से कम गहरा दिखाई देता है इसका कारण है?

(A). अपरवर्तन

(B). प्रकाश प्रर्कीरण

(C). परावर्तन

(D). व्यक्तीकरण

(A). अपरवर्तन 

9 . निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण जंतु कोशिका और पादप कोशिका में अंतर पाया जाता है?

(A). राइबोसोम

(B). कोशिका भित्ति

(C). क्लोरोप्लास्ट

(D). जीवद्रव्य

(B). कोशिका भित्ति

10 . कीटभक्षी पौधे जिस मृदा में उगते हैं उसमें इनमें से किसकी कमी रहती है?

(A). मैग्नीशियम

(B). कैल्शियम

(C). नाइट्रोजन

(D). जल

(C). नाइट्रोजन 

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdfexam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdfexam) and our Facebook Group. Please share, Comment and like it Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

 

 RELATED  TOPICS

प्राचीन भारत complete Notes  ||  आधुनिक भारत इतिहास  ||  भारत का सम्पूर्ण इतिहास PDF में डाउनलोड  ||  इतिहास   ||  भारतीय इतिहास के प्रमुख राजवंश और उनके संस्थापक  ||  इतिहास सामान्य ज्ञान  ||  Modern History  ||  Ancient indian history  ||  World History Hand  ||  Rajasthan Art and Culture  ||   History of India -Mapping  ||  GK question answer  ||  इतिहास के बहुत महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर – प्रश्न

TAG- Important Science & Technology Questions in Hindi PDF, Important Current Science & Technology Notes in Hindi , GK PDF in HINDI, Download Science and Technology Notes in Hindi, Free Handwritten Notes in Hindi PDF Download, Important GK Quiz in Hindi

2 Comments
  1. rahul says

    you are not providing download link in economics,science pdf notes

    1. pdfexam says

      Download link in footer section and yu also download from this link click here

Leave A Reply

Your email address will not be published.