Logical Reasoning Questions And Answers PDF Download

reasoning questions answers

Logical Reasoning Questions And Answers PDF Download

Reasoning questions answers for SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. These logical reasoning questions with answers
to all exams are going to start after a few months! Reasoning has a very important role in all these exams! Today we are providing reasoning questions with answers in hindi in the form of the best book PDF for you!

We have provided the direct link to the notes of logical question answer here! You can download it by clicking on the download link given below! If you have any kind of problem then you can write us in the comment box given below. We will assist you ASAP! We would be happy to assist you!

In this (reasoning questions answers) PDF, we have brought many topics for you, some of them are important –

In Logical Reasoning MCQ, this subject has been given the simplest form through a chart graph! These notes have been prepared by adjusting the class notes of big coaching institutes. And we can download these notes for free from pdfexam’s website very comfortably! These notes are incomplete without these class lectures! In Reasoning Questions and Answers, all those errors have been removed which makes it difficult to read!

 

Reasoning Questions Answers

Q-1 RQP, ONM, LKJ, _____, FED

A. IHG
B. CAB
c JKL
d. GHI
A

Q-2 KBJ, LCK, MDL, NEM, _____

A. OEP
B. OFN
C. MEN
D. PFQ
B

 

Q-3 CDC, EFE, GHG, IJI

A. KLK
B. HJH
C. IJI
D. JHJ
A)

 

Q-4 Find the next number in the sequence:
3, 6, 9, 30, 117……

A. 192
B. 352
C. 388
D. 588
D)

 

Q-5 Find the next number in the sequence:

104, 109, 115, 122, 130…..

A. 119
B. 125
C. 139
D. 134
C)

More Related PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download

logical reasoning questions with answers

1. If BOOK is coded as DSUS, then CHAIR is coded as

A. ELFPC
B. FLEPC
C. ELGQZ
D. FLGQZ

View Answer

Ans : C
Explanation: B—–(+2)—–D
O——(+4)—-S
O—–(+6)—–U
K——(+8)—-S

Similarly, CHAIR is coded as ELGQZ

2. Consider the series 6,17,39,72,?
Find the word in the place of?

A. 83
B. 89
C. 94
D. 116

View Answer

Ans : D
Explanation: The pattern is +11,+22,+33,….
so, missing term is= 72+44=116

3. Statements: All alphabets are numbers, some alphabets are digits
Conclusions:
I. At least some digits are numbers
II. No digit is a number

A. Either conclusion I or II follows
B. Neither conclusion I nor II follows
C. Only conclusion II follows
D. Only conclusion I follow

View Answer

Ans : D
Explanation: Conclusion I: At least some digits are numbers is true
Conclusion II: No digit is a number is not true
So the correct option is D.

4. Statement: K > I > T > E; O < R < K
Conclusion:
I. R < E
II. O < T

A. Neither conclusion I nor II follows
B. Both conclusions I and II follows
C. Only conclusion II follows
D. Either conclusion I or II follows

View Answer

Ans : A
Explanation: Statement: K > I > T > E; O < R < K
Conclusion I: R < E is false because no relationship can be established between R & E.
Conclusion II: O < T is also false because no relationship can be established between O & T.
Thus, neither conclusion I nor II follows. Hence option A.

5. Find wrong number in series: 12, 25, 49, 99, 187, 395, 789

A. 789
B. 187
C. 99
D. 49

View Answer

Ans : B
Explanation: 12*2+1 =25
25*2-1 = 49
49*2+1 = 99
395*2-1 = 789

6. 9848 x 125 = ?

A. 1232000
B. 1242000
C. 1231000
D. 1233000

View Answer

Ans : C
Explanation: 9848 x 125
= 9848 x 5^3
= 9848 x (10 / 2)^ 3
= 9848 x (10^3 / 2^3)
= 9848 x (1000/8)
= 1231000

 

7. Study the following information arrangement carefully and answer the questions given below:
Q 4 N S E # K 7 Y $ C 8 3 P I T 6 % 9 H U 2 R J * V 5 W A 1 B D G
How many such vowels are there each of which is immediately followed by a symbol?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

View Answer

Ans : A
Explanation: E followed by #

 

8. What will come in place of (?) based on the given series?
5A* JV2 UR9 %HT ?

A. I63
B. A5J
C. PT8
D. C39

View Answer

Ans : A
Explanation: See from the right side, start from 5, take to right and left leaving one. Therefore, by analyzing you will get 163.

 

9. A baby crawls 12 feet towards the east and then 4 feet towards the south. He then crawls 9 feet towards west. How far is he from his initial position?

A. 2 feet
B. 9 feet
C. 5 feet
D. 16 feet

View Answer

Ans :
Explanation: 12 feet towards east.
So, imagine a path ABC from the start.
AB = 12
4 feet towards south, which means BC = 4
9 feet towards west, which means CA = 9.
The distance from his initial position will be a straight line (the Hypotenuse.)
So,
12 – 9 = 3
BC = 4.
By Pythagoras theorem
x^2 = 3^2 + 4^2 => 9 + 16 => 25
x^2 = 25
x = 5
Hence, the distance from his initial position is 5 units South-East.

 

10. if (HE)^H=SHE,where the alphabets take the values from (0-9) & all the alphabets are single digit then find the value of (S+H+E)?

A. 10
B. 13
C. 16
D. 19

View Answer

Ans : B
Explanation: (HE)^H must be in the range 21 to 29 so that result must
be less then 999 (3 digit ,as SHE) .so as per rule sol
is (25)^2=625. so S+H+E=6+2+5=13

Reasoning Questions Answers

1. If “*” is called “+”, “/” is called “*”, “-” is called  “/”, “+” is called “-”. 40/20 – 5 * 10 + 5 = ?

a. 170
b. 160
c. 150
d. 175
e. None of these
Answer: E 

 

2. If Reena says, “Anjali’s father Raman is the only son of my father-in-law Ramanand”, then how is Piyu, who is the sister of Anjali, related to Ramanand?

a. Wife
b. Sister
c. Grand-daughter
d. Daughter
e. None of these
Answer:  C

 

3. Choose the number pair/group which is different from others. 

1. 40 : 50
2. 30 : 36
3. 8 : 10
4. 28 : 35
5. 16 : 20

a. 8 : 10
b. 40 : 50
c. 30 : 36
d. 28 : 35
e. 16 : 20
Answer: C

4.  Find the missing number
missing number 1

a. 50
b. 51
c. 48
d. 53
e. 55
Answer:  B

 

5. Arrange the following in a meaningful sequence: 

1. Letter
2. Sentence
3. Word
4. Phrase

a. 1, 2, 4, 3
b. 2, 1, 3, 4
c. 2, 4, 1, 3
d. 1, 3, 4, 2
e. None of these
Answer:D  
 

 

6. How many 8’s are present in the following sequence of numbers which are exactly divisible by both its preceding and following numbers? 3  8  6  8  8  7  6  8  3  4  8  2  5  6  2  8  2  4  8  6  3  7  4  8  4  5  8  4

a. 5
b. 6
c. 2
d. Less than 4
e. None of these
Answer: D

Download PDF

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdf exam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@pdfexam.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like it post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags:- logical reasoning questions and answers pdf free download, logical reasoning questions with answers, 500 logical reasoning questions pdf, tricky logical reasoning questions+answers, logical reasoning questions and answers pdf for cat, verbal reasoning questions and answers pdf, logical reasoning questions and answers pdf for bank exams, logical reasoning pdf