{***PDF****} Maths Questions Answers PDF Download

mathematics questions and answers

Maths Questions Answers 

Hello Friends,

RRB JE, SSC CGL, CHSL, UPSC, BANK Exams are started after a few months. In those exams, almost 12-18 Questions are coming from Mathematics Book PDF. so Maths is important in all exams. Common questions are placed in Maths Book Pdf, which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

This post is dedicated to downloading our PDFEXAM for free PDFs, which are the latest exam pattern-based general science pdf for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. maths quiz questions with answers helps in improving your all-rounder performance in the exam.

Maths Book Pdf, Math Trick Free Download Now: Maths book for Banking, SSC, RRB, FCI, Railway, UPSC, State PCS, Insurance & other Competitive exams.

BODMAS questions with answers Download Free, Mathematics Book Pdf, Mathematics Book Pdf Download,  Maths Book Pdf, Maths Book, Mathematics book pdf free download, Paramount Maths, Rakesh Yadav Maths Notes PDF, Maths Shortcut Tricks. In  “maths questions and answers” is providing you the Maths with detailed solution & Short Tricks. Where you can easily get the logic of the questions. Maths, Plays an important role in Maths Section. Maths notes in Hindi are free to download.

Importance of Maths:

Every exam you will get at least 12-18 questions from Maths. So candidates must focus on Maths and download this Mathematics Book Pdf to get important questions with the best solutions. We have put all Previous Year Questions of Maths that are Asked in various Govt & Private Exam.

maths quiz with answers covered thoroughly under the guidance of subject experts. This Maths Book Pdf mainly targeting RRB JE, RRB NTPC, SSC CGL & SSC CHSL. Mathematics Book Pdf Download Free की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

Topics Are Covered in Math Book PDF :

  • सरलीकरण (Specification)
  • आसन्न मान (Approximate Value)
  • समीकरणों की समानता (Equality of Equations)
  • घातांक एवं करणी (Indices and Surds)
  • लघुत्तम समापवर्तक एवं महत्तम समापवर्तक (LCM and HCF)
  • संख्या पद्धति (Number System)
  • प्रतिशतता (Percentage)
  • लाभ, हानि और बट्टा (Profit, Loss and Discount)
  • साधारण ब्याज (Simple Interest)
  • चक्रवृद्धि ब्याज (Computed Interest)
  • अनुपात एवं समानुपात (Ratio and Proportion)
  • साझेदारी (Partnership)
  • मिश्रण (Mixture)
  • मिस्र समानुपात (Mixture)
  • मिश्र समानुपात (Mixed Proportion)
  • उम्र सम्बन्धी प्रश्न (Problems on Age)
  • समय तथा काम (Time and Work)
  • नल तथा टंकी (Pipes and Cistern)
  • औसत (Average)
  • समय तथा दूरी (Time and Distance)
  • रेलगाङी से सम्बंधित प्रश्न (Problems Based on Trains)
  • नाव एवं धारा (Bots and Streams)
  • क्षेत्रफल (Area)
  • पृष्ठ क्षेत्रफल तथा आयतन (Surface Area and Volume)
  • आंकणो की पर्याप्तता (Data Sufficiency)
  • संख्या श्रेणी (Number Series)
  • क्रमचय एवं संचय (Permutation and Combination)
  • प्रायिका सिद्धांत (Probability Theory)
  • एकघातीय एवं द्विघातीय समीकरण (Linear & Quadratic Equations)
  • ग्राफ (Graph)
  • सारणीकरण (Tabulation)
  • लघुगणक (Logarithms)
  • श्रेणी (Progression)

About Math Book PDF: Math Book pdf in Hindi is a variety of Average maths, Geometric Maths, Trigonometric Maths, Simple Maths.

Maths Book in Hindi includes all Addition, Multiplication, Division, Divisibility, Square roots, Cube roots, Fraction, Surds, Number System, Decimal Fraction, HCF & LCM, Profit and Loss, Compound Interest, Principle Interest, Time and Work, etc.

Mathematics Book Pdf Download Free

Download Abhinay Sharma Complete Maths Book

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download

General Maths Quiz Questions With Answers

Given-below is the most commonly asked questions in previous years’ question papers:

Q1. The number of integral values of m so that the abscissa of point of intersection of lines 3x + 4y = 9 and y = m x + 1 is also an integer is:

Options:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 5

Answer: Option B – 2

Q2. Choose the correct statement about two circles whose equations are given below:

x2 + y2 – 10 x – 10 y + 41 = 0

x2 + y2 – 22 x – 10 y + 137 = 0

Options:

  • circles have the same centre
  • circles have no meeting point
  • circles have only one meeting point
  • circles have two meeting points

Answer: Option C – circles have only one meeting point

Q3. Let   be the real roots of the equation, x3 + ax2 + bx + c = 0, (a, b, c  R and a, b  0). If the system of equations (in, u, v,w) given by u +  v +  w = 0,   u +  v +  w = 0;  u +  v +  w = 0 has non-trivial solution, then the value of 2 a b is:

Options:

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer: Option B – 3

Q4. The equation of one of the straight lines which passes through the point (1,3) and makes an angles (2) with the straight line, y+1=3 2 x is:

Options:

  1. 4 2 x + 5 y – 15 + 42 = 0
  2. 5 2 x + 4 y – 15 + 42 = 0
  3. 4 2 x + 5 y – 4 2= 0
  4. 4 2 x – 5 y – 5 + 42 = 0

Answer: Option A – 4 2 x + 5 y – 15 + 42 = 0

Q5. If x  – x 3×3 is equal to L, then the value of (6L + 1) is

Options:

  1. 4
  2. 1/6
  3. 3/7
  4. 2

Answer: Option D – 2

Q6. A vector a has components 3p and 1 with respect to a rectangular Cartesian system. This system has been rotated through a certain angle (about its origin) in the anticlockwise direction. If, with respect to the new system, a has components p + 1 and 10, then a value of p is equal to:

Options:

  1. 3
  2. – 4
  3. 12
  4. – 1

Answer: Option D – – 1

Q7. For the four circles M, N, O and P, given below are the four equations :

Circle M: x2 + y2 = 1

Circle N: x2 + y2 – 2 x = 0

Circle O: x2 + y2 – 2x – 2y + 1 = 0

Circle P: x2 + y2 – 2y = 0

If the centres of the M and N circles are joined together, further centres of the circles N and O are joined together. Moreover, the centres of the circles O and P are joined together. Finally, the centres of the circles P and M are joined together; then, these lines form the sides of a:

Options:

  1. Rhombus
  2. Square
  3. Parallelogram
  4. Rectangle

Answer: Option B – Square

Q8. If , are natural numbers such that 100 α – 199 β = 100 100 + 99 101 + 98 102 + … + 1 (199), then will be the slope of the line passing through () and origin?

Options:

  1. 510
  2. 550
  3. 560
  4. 590

Answer: Option B – 550

Q9. The real-valued function f x=cosec-1 xx-x, where [x] indicates the greatest integer less than or equal to x, is defined for all x belonging to:

Options:

  1. all reals except integers
  2. all non-integers except the interval [– 1, 1]
  3. all integers except 0, – 1, 1
  4. all reals except the interval [– 1, 1]

Answer: Option B – all non-integers except the interval [–1, 1]

Q10. If the functions are defined as f x = x and as g x = 1 -x, then identify the common domain of the below-specified functions:

ƒ + g,  ƒ  – g, ƒg, gƒ,  g – ƒ where (ƒ ± g) (x) = ƒ (x) ± g(x),  ƒg(x) f xg x

Options:

  1. 0 ≤x ≤1
  2. 0 ≤x <1
  3. 0 <x <1
  4. 0 <x ≤1

Answer: Option C – 0 <x <1

Q11. What will be the sum of all the 4-digit distinct numbers formed with the digits 1, 2, 2 and 3?

Options:

  1. 26664
  2. 122664
  3. 22264
  4. 122234

Answer: Option A – 26664

Q12. Which of the ones mentioned below is logically equivalent to (p q) ( ~p  q)?

Options:

  1. p q
  2. (p ^ q)
  3. ~p q
  4. p ^ ~q

Answer: Option A – p q

Q13. If the coefficient of x7 and x-7 in the expansion of x2 + 1b x11 and x + 1b x211respectively are equal, then what will be the value b:

Options:

  1. 1
  2. – 1
  3. 2
  4. 0

Answer: Option A – 1

Q14. If the mean and variance of the following eight observations: 10, 13, 6, 7, a, 12, b, 12 are 9 and 37/4, respectively, what will be the value of a-b2?

Options:

  1. 20
  2. 54
  3. 16
  4. 49

Answer: Option C – 16

Q15. If α and β are the roots of the equation x2 – 2014 x + 512 = 0, then the value of 8 + 8 is equal to:

Options:

  1. 25
  2. 50
  3. 75
  4. 100

Answer: Option B – 50

Q16. Let n be a 2-digit natural number. If n is selected at random, what will be the probability that 2n – 2 is a multiple of 3?

Options:

  1. 1/3
  2. 2/3
  3. 1/2
  4. 0

Answer: Option C – 1/2

Q17. If tangents to the circle x – 12 + y – 32 = 22 are drawn from the point (–1, 1) such that the tangents’ points of contact are A and B. Also, if a point P lies on the circle such that AB = AP, what will be the area of ΔABP?

Options:

  1. 2
  2. 1/4
  3. 4
  4. 7

Answer: Option C – 4

Q18. If sec y  dydx = sin  (x + y)  + (x – y) ; y 0 = 0, then what will be value of 5 y‘ 2?

Options:

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer: Option C – 2

Q19. A circle with a centre (2, 3) passes through the origin. A diameter MN is such that it is perpendicular to the line that joins the centre of the circle and its origin. What are the coordinates of points M and N?

Options:

  1. (– 1, 5) & (5, 1)
  2. (– 2, 5) & (– 5, 1)
  3. (3, 6) & (5, 1)
  4. (– 1, 1) & (5, – 1)

Answer: Option A – (– 1, 5) & (5, 1)

Q20. The area bounded by the curve y = x2 and the line y – x = 2 is:

Options:

  1. 7/2
  2. 9/2
  3. 6/5
  4. 4/3

Answer: Option B – 9/2

Q21. A circle that touches the y-axis at (0, 6) and contains an x-intercept equal to 6 5, what will be the circle’s radius?

Options:

  1. 2
  2. 4
  3. 9
  4. 19

Answer: Option C – 9

Q22. Three vectors a, b,  and c with magnitudes 2, 1 and 2 respectively follow the given relation a= b*b* c. The acute angle between the vectors b & c is θ. What will be the value of (1+tan )?

Options:

  1. 2
  2. 4
  3. 9
  4. 13

Answer: Option A – 2

Q23. If two sides of a parallelogram are given as: 4x + 5y = 0 and 7x + 2y = 0. If one of the diagonals is 11x + 7y = 9, then what will be the other diagonal pass through the point?

Options:

  1. 13, –43
  2. 1, 1
  3. 12,14
  4. 2, 3

Answer: Option B – (1, 1)

Q24. The point P a, b undergoes the below-mentioned transformation to a new coordinate P‘ – 12, 72

  • Reflection about y = x
  • Translation through 2 units in the +ve direction of the x-axis
  • Rotation through an angle 4 in an anticlockwise sense about the origin

Options:

  1. 2
  2. 1
  3. 4
  4. 9

Answer: Option D – 9

Q25. For an ellipse E, the centre lies at the point (3, – 4), one of the vertices is at (5, – 4) and one of its foci is at (4, – 4). If the equation of tangent on the ellipse E is m x – y = 4 (m > 0), what is the value of 5 m2?

Options:

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 9

Answer: Option A – 3

Maths Notes PDF

 Maths Questions

Q.1.  300 मीटर की दूरी से क्षैffतिज तल पर स्थित किसी शीर्ष की चोटी का उन्नयन कोण 30 अंश है। शिखर की ऊंचाई ज्ञात करो –

[A] 145.20मीटर

[B] 173.20 मीटर

[C] 145मीटर

[D] 200मीटर

Answer: [B] 

Q.2.  505 मीटर लंबा एक खम्भा दीवार के सहारे जमीन के 60 अंश के कोण पर टिका हुआ हो, तो खंभा दीवार की किस ऊंचाई पर पहुंचेगा –

[A] 20.36मीटर

[B] 12.99 मीटर

[C] 14मीटर

[D] 18 मीटर

Answer: [B]   

Q.3. कितने वर्षो में 12 प्रतिशत वार्षिक दर से 3000 रूपए का साधारण ब्याज 1080 रूपए हो जाएगा-

[A] 9वर्ष

[B] 4वर्ष

[C] 3 वर्ष

[D] 7 वर्ष

 

Answer: [C] 

Q.4.  किसी त्रिभुज की भुजाएं 3:4:6 के अनुपात में है, त्रिभुज है –

[A] समकोण

[B] न्यूनकोण

[C] अधिक कोण

[D] इनमें से कोई नहीं

Answer: [C]   

Q.5. किसी त्रिभुज की भुजाएं 3:4:5 के अनुपात में है। त्रिभुज के सबसे बड़े कोण का माप होगा –

[A] 63 अंश

[B] 68 अंश

[C] 71अंश

[D] 75 अंश

Answer: [D] 

Q.6 एक शंकु, एक गोलाई, और एक बेलन एकसमान आधार वाले हैं, और उनकी ऊंचाई भी एक समान है। तद्नुसार उ न तीनों के आयतन का अनुपात क्या होगा –

[A]  3:3:1

[B]  3:7:1

[C]  1:2:3

[D] इनमें से कोई नहीं

Answer: [C] 

Q.7.  यदि किसी वस्तु के क्रय मूल्य तथा विक्रय मूल्य 10:11 के अनुपात में हो तो लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिए-
[A] 10
[B] 6
[C] 5
[D] 1

Answer: [A] 

Q.8. प्रथम 100 धन पूर्णाकों का औसत होगा –

[A] 49.5

[B] 47

[C] 52

[D] 50.5

Answer: [D] 

 

Q.9. यदि किसी वस्तु को 200 प्रतिशत के लाभ से बेचा जाता है, तो इसके क्रय मूल्य का इसके विक्रय मूल्य से अनुपात होगा –

[A] 1:7

[B] 2:1

[C] 1:3

[D] 6:1

Answer: [C] 

 

Q.10.  450 रूपए में कुछ टेनिस बाल खरीदे गए। यदि प्रत्येक बाल 15 रूपए सस्ता होता  तो उतनी ही राशि में 5 बाल और खरीदे जा सकते थे। खरीदे गए बाल की संख्या ज्ञात कीजिये –
[A] 6
[B] 7

[C] 10

[D] 74

Answer: [C] 

Download PDF

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdf exam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@pdfexam.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags:- maths quiz questions with answers, mathematics questions and answers pdf, tricky maths question, simple maths questions with answers, funny maths questions and answers, tricky math questions with answers, mathematics quiz questions and answers for high school pdf, 100 maths questions and answers