इतिहास के सम्पूर्ण नोट्स और कहि नहीं मिलेंगे

Complete Indian History PDF

SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. Exams are starting after a few months. In those exams, a lot of questions are coming from Indian History, so Indian History is important in all exams. In Our PDFExam Website providing you an Important PDF of Complete Indian history pdf which is helpful for students who preparing for all such competitive exams. Common questions are placed in Complete Indian History PDF, which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

This post is dedicated to downloading our PDFEXAM for free PDFs, which are the latest exam pattern based general science pdf for SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. Complete Indian History Pdf in Hindi helps in improving your all-rounder performance in the exam.

Complete Indian History Pdf Free Download Now: Complete Indian History Questions for SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO & other Competitive exams.

Complete Indian History PDF, Complete Indian History, Indian History Pdf,Modern history of india pdf in hindi, Ghatna Chakra Medieval History Pdf in Hindi (मध्यकालीन भारत प्रश्नोत्तरी ), Indian History in Hindi Ncert Notes, Ancient indian history pdf. “Indian History PDF” is providing you the Complete Indian History with detailed solution & Short Tricks. Where you can easily get the logic of the questions. Complete Indian History Pdf is free to download.

Importance of Indian History:

Every exam you will get a good number of questions from Indian History Hindi Pdf. So candidates must focus on Indian History and download this Complete Indian History pdf to get important questions with the best solutions. We have put all Previous Year Questions of Indian History that are Asked in various Govt & Private Exam.

Indian History pdf contains Framing Of Indian Constitution, Cabinet Minister Plan(1946), Interim Government, Constitution Assembly, etc. Indian History covered thoroughly under the guidance of subject experts. This Indian History Hindi Pdf mainly targets SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO & other Competitive exams.

Complete Indian history pdf is dedicated to all the Candidates who are preparing for Government competitive exams, this PDF is simple and free to download. select your particular subject in the categories and download our PDF. All the best to our Visitors to ace your Exams with High Score.

Complete Indian History pdf के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

Topics Are Covered in Complete Indian History Pdf:

  1. Indian Constitution
  2. Demands of The Indian Constitution
  3. Cabinet Mission Plan (1946)
  4. Interim Government
  5. 1946 Cabinet
  6. Constitution Assembly
  7. Constitution Commission
  8. Important aspects
  9. Government Of India Act 1858
  10. Government Of India Act 1919

About Complete Indian History PDF: Indian History Hindi Pdf consists of a variety of history Topics like Framing Of Indian Constitution, Various Acts, and their laws. History is the study of past events, particularly in human affairs.

Complete Indian History PDF

Click here to Download

Complete History Book

Ancient History Ghatna Chakra PDF

Medieval History Ghatna Chakra PDF

Modern History Ghatna Chakra PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

History Questions

1.निम्नलिखित में से किसने सबसे पहले यूरोप को भारत से अवगत कराया था?

A. सिकंदर (अलेक्जेंडर)

B. अरब

C. ग्रीक

D. ईरानी

Answer: A

2. सिकंदर के आक्रमण के दौरान पश्चिमोत्तर भारत कितने राज्यों में विभाजित था?

A. 06

B. 88

C. 28

D. 77

Answer: C

 

3. विक्रम संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 47 ईसा पूर्व

B. 50 ईसा पूर्व

C. 55 ईसा पूर्व

D. 57 ईसा पूर्व

Answer: D

 

4. कुतुबुद्दीन ऐबक ने कब गुलाम वंश की स्थापना की थी?

A. 1555 ईस्वी

B. 2378 ईस्वी

C. 1489 ईस्वी

D. 1206 ईस्वी

Answer: D

 

5. निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के

लिए सुनहरा फरमान जारी किया?

A.  हैदराबाद
B. बीजापुर
C. गोलकुंडा

D. अहमदनगर

Answer: C

6. प्लासी का युद्ध कब लड़ा गया था ?

(A) 23 जून, 1757 ई.

(B) 26 जून, 1756 ई.

(C) 23 जून, 1759 ई.

(D) 27 जून, 1757 ई.

Answer: A

 

7. बक्सर का युद्ध कब आरम्भ हुआ था ?

(A) 1783 ई

(B) 1763 ई

(C) 1793 ई

(D) 1563 ई

Answer: B

 

8. दिल्ली का लाल किला किसने बनवाया था ?

(A) हुमायूँ

(B) अकबर

(C) शाहजहाँ

(D) शेरशाह

Answer: C

9. शिवाजी के प्रशासन में पेशवा किसे कहा जाता था ?

(A) रक्षामन्त्री

(B) धार्मिक मामलों का मन्त्री

(C) मुख्यमन्त्री

(D) न्यायमन्त्री

Answer: C

 

10. भारत की प्रथम पूर्णतः रंगीन फिल्म कौन सी थी ?

(A) आन

(B) राजा हरिश्चन्द्र

(C) आलमआरा

(D) झाँसी की रानी

Answer: D

pdfexam.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to pdf exam and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/
1 Comment
  1. Vijay Ray says

    Achchahai

Leave A Reply

Your email address will not be published.